AfWASA SB tagság
Dr. Kovács Károlyt az Afrikai Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (AfWASA) Stratégiai Bizottságának tagjává választotta

AfWASA SB tagság

Stratégiai jelentőségű az a kontinenseken átívelő szakmai együttműködés és szakmai elismerés, melynek keretében az AfWASA a megújított Stratégiai Bizottságának sorába választotta Dr Kovács Károlyt, a Pureco ügyvezetőjét, a Hungarian Water Partnership elnökét, aki a két évre szóló mandátum keretében kiváló szakmai tudásával, széleskörű tapasztalataival, a HWP által kínált ivóvíz- és szennyvíztisztítási megoldásaival hozzájárulhat az afrikai vízipar előtt álló kihívások és problémák kezeléshez.

A HWP tagcégek által Afrikában már sikeresen megvalósított ivóvíz- és szennyvíztisztítási projektekre alapozva az afrikai és az európai vízügyi szakmai szervezetek közötti együttműködés az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciáján kezdődött, ahol a két nagy pánkontinentális vizes szövetség, az AfWASA és az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodásban vállalták a tudományos és technológiai kutatás, az innováció és a fenntartható vízügyi közműfejlesztés területén megvalósuló tapasztalatcsere támogatását, a tudásátadás ösztönzését, valamint a vízügyi kihívások megfizethető és fenntartható megoldásainak kidolgozását és megvalósítását.

Ezen fogyasztóközeli megoldások az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok felgyorsítását segítő technológiák között is nevesített, a HWP tagvállalatai (köztük kiemelten a Pureco Cégcsoport) által kidolgozott, majd nemzetközi partnerekkel együtt megvalósított szolgáltatások a fejlődő világ egészséges ivóvíz ellátásának és szennyvíztisztításának jól működő, reálisan megfizethető módját jelentik.

A felek azóta számos területen együttműködtek (lásd IWA-konferencia, Kigali, 2023). 

Az 2019 óta fennálló, nevét 2023-ban Afrikai Vízügyi Szövetségről (AfWA)  Afrikai Vízügyi és Szennyvízkezelési Szövetségre változtató pánafrikai szakmai szervezet (AfWASA) tavaly szervezetfejlesztés keretében újragondolta az irányítási, stratégiai döntéselőkészítési platformjának működését. A hatékonyabb és eredményesebb munkavégzés jegyében létrehozott új Stratégiai Bizottság 

  • a Szövetség stratégiai témáival kapcsolatos tanácsadást végez az Igazgatóság számára, annak kérésére, 
  • támogatja az AfWASA éves stratégiai terveinek végrehajtását, 
  • szakmai támogatást nyújt a szövetség vezetősége részére,
  • koordinálja az AfWASA keretében létrehozott  munkacsoportok tevékenységét, 
  • új területekre új szakmai albizottságokat, munkacsoportokat hoz létre és irányítja azok tevékenységét.

Dr Kovács Károly PhD AfWASA Stratégiai Bizottságában betöltött mandátuma kiemelt jelentőségű a magyar vízügyi ágazat számára.  Dr Kovács Károly elkötelezettségének, szakmai tapasztalatának, készségeinek ilyen magas szintű elismerése a magyar vízügyi ágazat tudásának és képességeinek nemzetközi elismerését is jelenti. 

Gratulálunk Dr. Kovács Károlynak a kinevezéséhez!

A pánkontinentális szakmai együttműködés eredményeiről rendszeresen beszámolunk majd.

(a képeken Mr Sylvian Usher, az AfWASA korábbi elnöke és Dr Kovács Károly PhD, a HWP elnöke, az EWA volt elnöke látható. Az első fotón a 2023 márciusában New Yorkban, az ENSZ Vízkonferencia keretében megrendezett HWP kísérő rendezvényén, az EWA-AfWASA MoU aláírásakor. A második fotón pedig a 2023 decemberében Kigaliban megrendezett IWA konferencia HWP szekció ülésén látható Mr Slyvian Usher, az AfWASA akkori elnöke és Dr Kovács Károly PhD), közöttük Mr Hamanth Kasan, a Nemzetközi Vízügyi Szövetség (IWA) megválasztott elnöke áll)