Állótartály Ghánában
500 köbméteres víztározó rendszert telepítettünk Takoradiban

Állótartály Ghánában

Víztározással kapcsolatos legújabb termékünk egy földfelszín feletti tartály, melynek beépítése nem igényel jelentős földmunkát. A helyi igényekhez igazodó tározó berendezés azért újdonság, mert eddig csak föld alatti és fekvő tartályok szerepeltek a kínálatunkban, ez az első olyan tartály típusunk, amely álló és föld feletti kivitelű.

A terméket általában mezőgazdasági, kertészeti, akvakultúrákban és az iparban használják. Első projektünk során mindjárt Ghánáig utaztunk, hogy Takoradi városában a szintén Pureco által épített szennyvíztisztító telep területén beépíthessük azt.
0w3a0008.jpg
A szennyvíztisztító telep üzemeltetéséhez jelentős mennyiségű technológiai vízre van szükség, ezt a területen ásott, 100 méter mélységű kutakból próbálták korábban biztosítani. A beruházás során azonban kiderült, hogy sokkal több vízre van szükség, mint amit a kutak vizének egyszeri kiszivattyúzásából biztosítani tudnak. Ezért folyamatos kútvízkivételre álltak át, melyhez nélkülözhetetlen volt egy tározó rendszer kiépítése. Tekintettel a terület terepviszonyaira és talajminőségére, valamint a rövid határidőre, a beruházók az állótartályos termék mellett döntöttek.

Első munkánk azért is jelentős, mert a szállítás és kivitelezés során a termék minden előnyét megtapasztalhattuk. 500 köbméter, azaz 500 000 liter víz tározására alkalmas, 12 méter átmérőjű, 4,6 méter magas tartály minden tartozékával együtt elfért két darab raklapon. Ez jelentősen megkönnyítette a szállást. A telepítést 5 nap alatt el tudtuk végezni még úgy is, hogy a helyszínen nem állt rendelkezésre semmilyen motorizált gépi erő (emelő, daru, stb.)

0w3a2619.jpg
Állótartály paneljeink a tartályok magasságától függően 0,8-2,5 mm vastagságúak, Takoradiban 0,8-1,25 mm vastagságú, S350 minőségű acélból készült a tartály, mindkét oldalon 450 g/m2 horganyzott bevonattal rendelkeznek. Az acél szerkezet maga nem vízzáró, ezért a tartály belső fólia béléssel rendelkezik, ez lehet 0,6 vagy 1 mm vastag. Takoradiban is speciális fóliaréteggel láttuk el a tartályt,  amely 100%-os vízzáróságot biztosít. A tartály megerősített PVC fóliából készült fedelet is kapott. Az alapanyag egy mindkét oldalon PVC bevonattal ellátott poliészter szövet 850 g/m2. Ez az anyag extrém tartósságú.
dji_0407kicsi.jpg

A termék előnyei:

  • könnyű szállíthatóság és szerelhetőség, ez abból is látszik, hogy 500 köbméteres tartály két raklapnál nem foglalt el több helyet
  •  gyors telepíthetőség, extrém időjárási körülmények között és gépi erő nélkül is 5 nap alatt le tudtuk telepíteni a terméket Afrikában
  •  jelentős földmunka nélkül telepíthető, hiszen a földfelszín felett helyezkedik el, csupán egy betonból készült alapra van szükség a felállításhoz, de akár járólapra is telepíthető
  •  mobil rendszer, mely minden esetben az igényekhez igazodik, ugyanis egy összerakott tartály kiürítés után szét is szedhető és akár egy másik helyszínen újra összerakható 

dji_0102.jpg

Ha ezt az 500 köbméteres tartályt betonból kellett volna hagyományos technológiával és beépítéssel letelepíteni, az több, mint 10-szer magasabb beruházási költséget és legalább négyszer ennyi telepítési időt jelentett volna.