Elkészült Kumasi
Átadtuk első afrikai szennyvíztisztító telepünket

Elkészült Kumasi

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a Pureco-Unit Konzorcium első nagy afrikai beruházása Ghánában, Kumasi városban. A város kezeletlen szennyvízének tisztítására egyedi megoldásként tervezett és épített szennyvíztisztító telep átadására pedig már 2021. május 20-án sor is került egy rendkívül magas szintű kormányzati és üzleti szereplők részvételével szervezett ünnepélyes ceremónián.

A projekt jelentős mérföldkő mind a magyar, mind ghánai félnek, hiszen az ország első magyar technológiával megvalósuló vízipari fejlesztésre, a megvalósítás és finanszírozás módjára korábban nem volt példa a térségben.

2021-05-20-13.22.55.jpgA Kumasi telep felülnézetből

A Kumasi Szennyvíztisztító Telepet a Pureco-Unit Konzorcium tervezte és építette meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú vállalata, a Jospong Cégcsoport részére. A beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az EXIM biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást úgynevezett vevőhitel formájában, tehát a megrendelő ghánai fél részére nyújt hitelt, így biztosítva a projekt megvalósítását, a magyar konzorcium exportjának sikerét, stabil pénzügyi megtérülését. A projekthez a stabil gazdaságdiplomáciai hátteret a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította.

2021-05-20-14.02.15.jpgMrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi miniszter

Az átadást megtisztelte jelenlétével Mrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi miniszter asszony, aki beszédében kiemelte a kiváló üzleti, szakmai és emberi ghánai-magyar partnerség fontosságát, mely jelentős katalizátora volt a sikeres projekt megvalósításnak. Miniszter asszony méltatta a projekt környezet- és egészségvédelmi fontosságát is, hiszen a beruházás eredményeképpen csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, csökkennek a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések, javulnak a higiéniás feltételek, és jelentős mértékben redukálódik az ország ökológiai lábnyoma, mellyel Afrika is jelentősen hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) teljesüléséhez. Beszédben elmondta, hogy a kumasi szennyvíztisztító telep fontos mérföldkő a ghánai kormány folyékony hulladékkezelésével kapcsolatban. A projektet dicséretes vállalkozásnak nevezte és megemlítette, hogy az első naptól kezdve aktívan részt vett a beruházásban, 2019-ben a Budapesti Víz Világtalálkozón Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ghánai elnök képviseletében is részt vett.

2021-05-20-13.01.21-1.jpgDr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója

Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója ünnepi felszólalásában elismerését fejezte ki a beruházás sikeres megvalósítása kapcsán a Konzorciumnak, a magyar és a ghánai kormánynak, a finanszírozást biztosító EXIM banknak, valamint minden közreműködőnek és projektben résztvevőnek. Átadó beszédében kitért a sikeres együttműködés részleteire és megemlítette a Takoradi és Tamale városában szintén a Pureco Cégcsoport által tervezett szennyvíztisztító létesítményeket, ahol már megkezdődtek az előkészületek. Örömmel jelentette be, hogy az üzem mintegy 1200 ember számára biztosít munkahelyet, 200 főnek közvetlenül, 1000-nek közvetve.

vlcsnap-2021-05-25-06h40m03s929.jpgBalról jobbra: HE Daniel Kweku Botwe, önkormányzati és vidékfejlesztési miniszter; HE Mrs Cecilia Abena Dapaah, ghánai vízügyi minister, Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója, Horváth Bálint, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője, Dr. Lawrence Tetteh, ghánai keresztény spirituális vezető, lelkész és elismert nemzetközi evangélista és közgazdász, Szabó András, Magyarország ghánai nagykövete

Horváth Bálint a Pureco Cégcsoport vezetője kiemelte, hogy a mai egyedülálló és különleges nap. Az első magyar ghánai szennyvíztisztítási munka óriási szakmai siker a Pureco-Unit Konzorcium számára, rendkívüli büszkeség, hogy a fejlesztés konkrét eredményei életminőség javulásban mérhetők. Hozzátette, hogy – „munkánk során kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy a Septopure névre keresztelt, teljes mértékben egyedi, helyi igények alapján kifejlesztett és megvalósított létesítmény segítségével fenntartható víztisztítási, vízkezelési technológiát adjunk át a ghánai kollégáknak. A műszaki tervezés és kivitelezés mellett a kezdetektől fontosnak tartottuk azt a hozzáállást, hogy a helyi kollégák minden támogatást megkapjanak hosszútávon is, mellyel a rendszert magas színvonalon tudják önállóan is üzemeltetni. Ennek érdekében oktatási programot szerveztünk 10 ghánai mérnöknek, akik a COVID-19 miatt online oktatás keretében sajátíthatták el a szükséges tudást. 
Büszkék vagyunk rá, hogy példaértékű együttműködések eredményeképpen átadhattuk első afrikai beruházásunkat. A ghánai partnerség ezzel nem ért véget, gőzerővel már megkezdődtek Tamale és Takoradi városaiban is az ottani Septopure technológiával megépülő új szennyvíztisztító telepek munkálatai, amelyekhez szintén a magyar EXIM biztosít finanszírozást.”