Érzékeny vízbázisok
Csapadékvíz-tisztítási megoldásainkkal nemzetközi tudományos konferencián jártunk 

Érzékeny vízbázisok

Érzékeny és védett területek vizeinek védelme (International Conference WATERS IN SENSITIVE AND PROTECTED AREAS) címmel immár negyedik alkalommal szervezett nemzetközi konferenciát az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) és a Horvát Vízszennyezés Elleni Társaság.

Az idei szakmai tanácskozáson az EWA magyar tagszervezete is aktívan részt vett. A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) csapadékvíz-kezelési munkacsoportjának vezetője, a Pureco IDEA Kft. ügyvezetője A közlekedési területekről származó diffúz vízszennyezés megelőzése címmel tartott szakmai prezentációt.

Az érzékeny és védett területek nemcsak a természeti és biológiai sokféleségének védelme miatt, hanem a különböző emberi szükségletekhez kapcsolódó értékeik megőrzése szempontjából is fontosak. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az emberi tevékenységek és a drámai népességnövekedés nagymértékben súlyosbítja az éghajlat- és a földhasználat változásának a fizikai környezetre gyakorolt hatásait. Ez az emberi egészség és az ökoszisztéma-szolgáltatások romlásához, a víz, a talaj és a levegő szennyezéséhez, az éghajlati ciklusok egyensúlyának felborulásához vezet. Az elmúlt évtizedekben az olyan érzékeny és sérülékeny területeket, mint az árvízveszélyes folyók körüli termékeny talajok, a szikesedés vagy a túlzott kiaknázás által befolyásolt karsztvízbázisok, továbbá a trópusi ciklonok által veszélyeztetett tengerpartok, rendszeresen sújtották szélsőséges események, amelyeknek számos ágazatot érintő jelentős társadalmi-gazdasági és környezeti hatásai voltak.

Dózsa Péter előadásában a burkolt felületekre hulló csapadékvíz szennyeződései területén, a témával kapcsolatos nemzetközi kutatások bemutatásával ismertette a szennyezett csapadékvíz kezelésének módszereit, különös tekintettel az autópályákra, valamint a diffúz szennyezőanyagok gyors, szakszerű és hatékony eltávolítására szolgáló, meglévő vagy épített nyílt árkokban alkalmazandó berendezések használatára.

Felszólalásában kiemelte a MaSzeSz csapadékvizes munkacsoport tevékenységének fontosságát, a szövetség környezetvédelmi elkötelezettségét. Továbbá rávilágított azokra a sokoldalú megközelítésekre is, amelyek szükségesek a közúti forgalom szennyezés átfogó problémájának kezelésére, melyhez a tudományos, ipari, szövetségi szereplők aktív összefogása és együttműködése nélkülözhetetlen. 

Ennek az összefogásnak, közös gondolkozásnak kiváló példája volt ez a nemzetközi esemény, hiszen öt tematikus terület és 54 résztéma mentén mutattak be a résztvevő szakértők egymással is összefüggő, a víz- és a biológiai sokféleség védelmét támogató megoldásokat, jó példákat.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a fenntartható, globális és regionális vízgazdálkodási, vízvédelmi és vízipari tevékenységünk mentén részt vehettünk ebben a nemzetközi párbeszédben. 

Azok számára, akiket inspirált az előadás, és tovább szeretnék folytatni a beszélgetést az innovatív környezetvédelmi megoldásokról, készséggel állunk rendelkezésükre a párbeszéd folytatására és a zöldebb jövő irányába mutató együttműködési lehetőségek feltárására.