EWA éves konferenciája

EWA éves konferenciája

Az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) 17. éves konferenciája a klímaváltozás negatív hatásaira való felkészülés, illetve annak elhárítása jegyében két szekció mentén vizsgálta az Unió Green Deal célok elérése érdekében alkotott vizes ágazatot érintő stratégiáját. 

A víz- és talajvédelem szekció központjában az EU talajvédelmi stratégiájának vízre és a szennyvíziszap felhasználására gyakorolt hatásai voltak. A témában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), az EU Környezetvédelmi Főigazgatósága, illetve az Európai Fejlesztési Bank szakértői fejtették ki gondolataikat.

Dr. Kovács Károly PhD (oec), mint az EWA örökös tagja, az EWA volt elnöke, Közgazdasági Munkacsoportjának vezetője idén a konferencia európai árvízzel és szárazsággal, mint a klímaváltozás két szélsőséges hatásával kapcsolatos szekció levezető elnöke volt. Az előadók, illetve a panelbeszélgetésben résztvevők a múlt extrém szélsőséges európai eseményeinek áttekintését követően megvitatták annak részleteit, hogy lehet a települési vízgazdálkodást az ilyen eseményekhez való alkalmazkodás, illetve kivédés, felkészülés szolgálatába állítani.

A november 8-ai rendezvényen a résztvevők személyesen és távolról csatlakozva is részt vehettek. Az előadók, panelbeszélgetésben részt vevő szakértők egyaránt kihangsúlyozták a témában vizsgálódó tudományágak együttműködésének fontosságát, a szakmapolitikai, ágazati, vízipari és vízügyi közös gondolkodás kiemelt szerepét.