Határokon átnyúló vizes együttműködés erősítése
Magas szintű konferencia a Blue Deal jegyében

Határokon átnyúló vizes együttműködés erősítése

Dr Kovács Károly PhD, az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) korábbi elnöke, szakmai felszólalóként vett részt az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC), a Bolgár Ipari Tőke Egyesület (BICA), a Water Europe és a Veolia szervezésében április 16-án Szófiában megrendezett magas szintű konferencián.

Az " Intelligens víztudatos társadalom építése a kék diplomácia segítségével" címmel szervezett találkozón európai és bolgár érdekeltek, politikai döntéshozók, ipari, szakmai szövetségi, a tudományos élet és a média képviselői vettek részt.

A miniszteri plenáris ülést követően a program első felében az uniós kék megállapodás és egy egységes stratégia szükségességét panelbeszélgetésben tárgyalták a résztvevők. A felszólalók egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy az ágazat, illetve az érintettek szereplőinek (szolgáltató, kutató, ipar, finanszírozók stb.)  nézőpontjait ezen stratégiai irányok, a Blue Deal felé kell terelni.  A kék diplomácián keresztül megvalósított konkrét és átfogó Blue Deal kezdeményezés megvalósítása érdekében az EU-nak minden erőforrást mozgósítania kell, különösen tagállami szinten, hogy működőképes, innovatív technológiai megoldásokat hozzon létre a "tudásátadás" és a legjobb gyakorlatok megosztásának forrásaként, amelyek elősegítik a határokon átnyúló vízügyi együttműködéseket.

Dr Kovács Károly PhD a délutáni, a határokon átívelő vizes együttműködések előmozdítását taglaló panelbeszélgetésben szólalt fel. Bulgária, valamint a közel-keleti és észak-afrikai régió (MENA) történelmi kapcsolatára építve a szekció a bolgár perspektíva szemszögéből vizsgálva is arra a megállapításra jutott, hogy a vizet nem elég a Green Deal egyik elemeként kezelni: uniós szinten léptékváltásra van szükség. Fontos, hogy a víz végre központi szerepet töltsön be és önálló stratégiaként elfogadásra kerüljön az EU Blue Deal, mint az EU Green Deal és az ENSZ SDG-k kiegészítése

Dr Kovács Károly PhD, mint több uniós szintű, vízzel kapcsolatos intézmény, szövetség, szervezet tagja (JPI, Európai Innovációs Partnerség, EU Fenntartható Finanszírozás platform, EU Stratégiai Koordinációs Munkacsoport, stb. tagja előadásában kiemelte a holisztikus és koherens megközelítés fontosságát. Hangsúlyozta, hogy a víz teljes (társadalmi, gazdasági, környezeti) értékének fel- és elismerése az alapja mind a Blue Deal, mind a már meghirdetett (Green Deal, SDG-k, stb.) programok sikerének.

El kell választani és látható és érzékelhető értéket kell adni mind a vízkészleteknek (a vízkészlet használati járulék értéke Európa szerte sem éri el az 1 euro centet köbméterenként), mind a vízgazdálkodási szolgáltatásoknak, melyek díja Európa szerte egyáltalán, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tartalmazzák az infrastruktúra fenntartásának költségeit.
Hangsúlyozta, hogy ehhez folyamatos szakmai, társadalmi és politikai párbeszédre és aktív partnerségre van szükség.