Kék Bolygó podcast

Kék Bolygó podcast

Tiszta víz Afrikában magyar technológiával címmel jelent meg a Kék Bolygó legújabb podcast adása, ahol a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének,  Áder Jánosnak Dr Kovács Károly PhD, a Pureco ügyvezetője, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) és a Hungarian Water Partnership (HWP) elnöke volt a vendége. A közel félórás beszélgetésben a Budapesti Víz Világtalálkozók, valamint a Planet Budapest nemzetközi fenntarthatósági rendezvények eredményességének mentén részletesen bemutatásra került a Pureco ghánai szennyvíztisztítási beruházásai, melyek Kumasi, Takoradi és Tamale városaiban gondoskodnak a keletkezett szennyvíz megfelelő tisztításáról.

A beszélgetésen szóba került a márciusi ENSZ Vízkonferencia keretében szervezett HWP kísérő rendezvény és az ott bemutatott , a fenntartható fejlődési célok teljesülését támogató, fogyasztóközeli víztisztítási megoldások.  Kovács Károly kiemelte, hogy a víziközmű-infrastruktúra fejlesztések Európában is finanszírozási kihívásokkal küzdenek. Az elöregedő vízügyi infrastruktúra rekonstrukciója alulfinanszírozott. A meglévő infrastruktúrának évente mindössze 1-0,01%-át újítják fel. A megfizethetőségi korlátok miatt nem biztosított ezen fejlesztések költségmegtérülése. A víziközmű infrastruktúra fejlesztések fenntarthatósága miatt elengedhetetlen az állami finanszírozás magánbefektetésekkel való kiegészítése. Ehhez viszont jövedelmező, megtérülő beruházásokra van szükség.

Kihívást jelent, hogy a fejlődő országokban legtöbbször nincs kiépített szennyvízcsatorna hálózat, az ivóvíz vezeték állapota sem megfelelő vagy nincs az sem kiépítve és ha hálózatépítéssel egybekötött tisztító rendszereket kellene ezekben az országokban is kiépíteni, azt senki sem tudná finanszírozni. 

A ghánai projektekre alapozott számítások mentén elmondható, hogy a fogyasztóközeli megoldások jelenthetnek előrelépést, ezen beruházások biztosítják a szükséges beruházási tőke csökkenését, a biztonságos ivóvízellátás biztosítását kevesebb mint 5,- EUR/fő/év áron (35 -70.- EUR/fő/év ár helyett, mely a teljes körű, tehát hálózat kiépítéssel egybekötött beruházás ellátási költsége lenne), a folyékony hulladékkezelést, szennyvíztisztítási szolgáltatások biztosítását kevesebb mint 10,- €/fő/év áron (szemben az 50 – 100,- EUR/fő/év költség helyett, mely a teljes körű, tehát hálózat kiépítéssel egybekötött beruházás ellátási költsége lenne), a megfizethető víz-, közegészségügyi és higiéniai (WASH) szolgáltatásokat a kezdeti tőkeköltségeket is tartalmazó tarifákkal, a befektetett tőke megtérülését valamint a magántőke bevonásának lehetőségét.

Hamarosan kétmilliárd ember él Afrikában, így ha a fenti számításokra alapozva forrásokat sikerülne biztosítani, lehetőség nyílna arra, hogy évente öt-tízmilliárd dollár befektetéssel húsz év múlva az akkor Afrikában élő emberek szennyvíztisztítása és ivóvízellátása megoldott legyen – fogalmazott Áder János.

A teljes beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg: Kék Bolygó Podcast