Kollégáink a MaSzeSz konferencián

Kollégáink a MaSzeSz konferencián

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karával közösen szervezte éves konferenciáját, melyen a víziközmű szolgáltatás fenntarthatóságát helyezte a középpontba. Az eseményt a Víz Világnapján, március 22-én tartották fővédnökségét Áder János köztársasági elnök vállalta. Az élőben, online közvetített konferenciát több százan követték figyelemmel a nap során.

A több mint 30 előadó részvételével megrendezett konferencián a szakértők azt vizsgálták, hogy miként támogatja a víz értékének felismerése a körforgásos gazdaságot, milyen szerepe van a vízhasználók (tudomány, szakma, ipari, mezőgazdaság, lakosság) együttműködésének a víztudatos társadalom kialakításában. Emellett központi téma volt még az ágazat szakember utánpótlása és ennek nehézségei, illetve az, hogy hogyan válhat a vízérték a tudás- és az innováció motorjává.

Az öt panelbeszélgetésre osztott egésznapos rendezvényen a vízérték felismerésének fontosságát az egyén, a szolgáltatók, a pénzügyi befektetők, az oktatási szakértők és vízipari cégek szemszögéből is körbejárták a meghívottak. Kollégáink két panelbeszélgetésben is részt vettek. Dózsa Péter az innovációk fontosságát abból a szemszögből mutatta be, hogy mennyire fontos a helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás egy vízügyi beruházás esetében is ahhoz, hogy az hosszú távon fenntarthatóvá váljon és valóban megoldja a helyi problémákat. A ghánai szennyvíztelep, a Septopure technológia rövid bemutatása mellett a további termékfejlesztéseket is megemlítette, és kiemelte, hogy kitartó és állhatatos munkával lehet csak új piacokra betörni és azokon helytállni. Káli Andrea a szemléletformálásba és helyes kommunikációba fektetett energiák és források létjogosultságát és fontosságát emelte ki. Elmondta, hogy a lakosság és egyéb vízhasználók edukálásával és hiteles kommunikációs munkával érhetünk csak el sikereket a fenntartható vízhasználat terén.

A konferencia végén átadták a Szövetség elismeréseként a Dr. Benedek Pál Díjat. A MaSzeSz elnöksége Dr. Licskó Istvánt tüntette ki, aki Dr. Benedek Pál szellemi örökségét folytatva bizonyította elkötelezettségét a vízügyi ágazat szakmai színvonalának emelésére. A konferencia során megosztott tudást, a megfogalmazott szakmai üzeneteteket a Szövetség a fenntartható vízgazdálkodás motorjaként viszi tovább a jövőben is. A konferencia az alábbi linken visszanézhető.