Köztársasági elnök Kumasiban
Áder János úr ghánai hivatalos látogatásának keretében megtekintette a Kumasi szennyvíztisztító telepet

Köztársasági elnök Kumasiban

Áder János ghánai útja során látogatást tett Kumasi városában, ahol megtekintette a Pureco-Unit Konzorcium által tervezett és megvalósított szennyvíztisztító telepet.

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a Pureco-Unit Konzorcium első nagy afrikai, ghánai megrendelővel kötött szerződés keretében megvalósuló projektje Ghánában, Kumasi városban. A város kezeletlen szennyvízének tisztítására egyedi megoldásként tervezett és épített szennyvíztisztító telep átadására 2021 májusában került sor. A próbaüzem végén járó, kiváló tisztítási paramétereket mutató, szennyvíztisztító telep megtekintése során Áder János elmondta, a projekt jól mutatja, hogy „hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van”.

_dsc7715.jpg
A képen: Áder János és Herczegh Anita a szennyvíztisztító üzemben.. Áder János köztársasági elnök úr Horváth Bálinttal, a Pureco-Unit Konzorcium vezetőjével beszél.  Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA 

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy első afrikai munkánkat személyesen is bemutathattuk hazánk első emberének. A projekt jelentős mérföldkő mind a magyar, mind ghánai félnek, hiszen az ország első magyar technológiával megvalósuló vízipari fejlesztésére, a megvalósítás és finanszírozás módjára korábban nem volt példa a térségben. 100% tengelyen szállított folyékony hulladékot (szippantott szennyvizet) ekkora mennyiségben sehol nem tisztítanak a világon.

_dsc7650.jpg
Áder János és felesége, Herczegh Anita a magyar-ghánai együttműködéssel felépült szennyvíztisztító üzem telepén 2022. január 15-én – Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A Kumasi Szennyvíztisztító Telepet a Pureco-Unit Konzorcium tervezte és építette meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Cégcsoport beruházásának keretében. Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektető erős nemzetközi versenyben választott végül magyar technológiát, magyar vállalkozót.

_dsc7399.jpg
A képen:  Horváth Bálint, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője  az elnöki köszöntőn – Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A Jospong Cégcsoport Ghána egyik legdiverzifikáltabb holdingtársasága, amely más afrikai országokban és Ázsiában is tevékenykedik. A vállalat a gazdaság mintegy 14 ágazatában érdekelt, a legnagyobb tevékenységet a hulladékgazdálkodás területén végzi, ide kapcsolódik a tengelyen szállított folyékony hulladék kezelése is. 
A Jospong Cégcsoport beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az EXIM biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást nemzetközi sztenderdek szerint elbírált és folyósított, úgynevezett vevőhitel keretében az OECD és az Európai központi hitelintézetek által szabott keretek és kamatfeltételek mellett. A vevőhitel keretében a bank a megrendelő ghánai fél részére nyújt hitelt, így biztosítva a projekt megvalósítását, a magyar konzorcium exportjának sikerét, stabil pénzügyi megtérülését. 

_dsc7349-1.jpg
Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója fogadja Kumasiban Áder Jánost – Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A projekthez a stabil gazdaságdiplomáciai hátteret a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította. A projekt megtekintése után Áder János elmondta, hogy a projekt megvalósulása jól mutatja, amiről Magyarország a víz világtalálkozókon beszélt: hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van. A Budapesti Víz Világtalálkozókon (2013, 2016, 2019) a Pureco Cégcsoport tudatosan részt vett, a rendezvények rendkívül nagy mértékben hozzájárultak a jelenlegi afrikai sikerekhez.

 A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a Kumasiban létrejött szennyvíztisztító a világszerte terjedő koronavírus-járvány dacára igen gyorsan, mintegy másfél év alatt valósult meg.

A Kumasi szennyvíztisztító telepen a Pureco-Unit Konzorcium, mint magyar fővállalkozó az egyedülálló Septopure technológiát, annak tervezését, és megvalósítását végezte, a teljes projekt megvalósítási költségének több  mint 50%-át kitevő hazai hozzá adott értékkel, a technológiai fejlesztéssel, tervezéssel, berendezések, alkatrészek előre gyártásával, a helyi magyar építés vezetéssel, magyar gépészeti és villamos-irányítástechnológiai szereléssel, és a mechanikai és biológiai szennyvíztisztító beüzemelésével, és a további üzemeltetést végző helyi munkaerők betanításával, valamint helyi építőipari partnerek bevonásával. köszönthettük őt első afrikai szennyvíztisztító telepünkön.

2021-05-20-13.22.55.jpg
Az elkészült telep felülnézetből – Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A technológiai megoldás részét képezi nemcsak maga a fejlesztés, de a helyi munkaerő megtartására fókuszáló, a tervezett és épített rendszerek későbbi üzemeltetésére felkészítő szakmai tréning programok is. A megépített szennyvíztisztító telep sikeres üzemeltetéséhez, ezáltal hosszútávú fenntarthatóságához, oktatási programsorozat keretében került sor a ghánai szakemberek képzésére. 

Mindezek mellett a magyar szennyvíztisztító telepek üzemeltetői tapasztalatmegosztásának keretében a Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. szakemberei Kumasiban, a helyszínen a gyakorlatban támogatják az üzemeltetésben résztvevő ghánai szakemberek oktatását, képzését, hiszen egy telepet nemcsak megépíteni, de működtetni, üzemeltetni is tudni kell.

A folyamatban lévő sikeres szakmai és technikai ghánai-magyar együttműködés és a gyümölcsöző párbeszéd eredményeképpen a nemzetközi versenyben kiválasztott Pureco-Unit Konzorcium további két ghánai szennyvíztisztító telepet épít még (Takoradiban és Tamaleban), melyek idén ősszel készülnek el.  

A köztársasági elnök ghánai utazása, a Kumasi szennyvíztisztító telepen történt látogatása rendkívül nagy sajtóvisszhangot kapott, számos cikk (online és nyomtatott), tudósítás, videó jelent meg itthon és Ghánában is a programról. 

A protokoll programokon való részvételen kívül a köztársasági elnöki látogatás alkalmából Ghánába utazó magyar szakemberek üzleti útjuk során számos egyeztetést folytattak a folyamatban lévő és potenciális ivóvíz- és szennyvíztisztítási lehetőségekről. 

Az üzemeltetői tapasztalat- és tudásmegosztásba bevont hazai vízmű vezérigazgatója, Virág László, valamint az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltató vállalatokat felügyelő Nemzeti Víziközmű Zrt. vezérigazgatója, Volencsik Zsolt úr személyesen egyeztetett Accra-ban a Ghánai Vízművek (Ghana Water Company Ltd., GWCL) és a Közösségi víz- és csatornaszolgáltatási ügynökség (Community Water and Sanitation Agency, CWSA) vezetőségével. A Kumasi projekt kapcsán megvalósított sikeres üzemeltetői gyakorlati oktatás, ghánai szakemberek Magyarországon történő továbbképzése, valamint vidéken, elzárt településeken élők szennyezett ivóvízének tisztítására alkalmazható vízipari megoldások voltak ezen tárgyalások fókuszában. 

A Pureco-Unit Konzorcium ghánai projektjei hosszútávon hozzájárulnak a hazai vízipar exportpiaci tevékenységének növekedéséhez, a magyar szaktudás ismertségének és elismerésének erősítéséhez, lehetővé teszik további térségi potenciális piacok elérését, a magyar szaktudás teljes afrikai régióban történő hasznosítását, mely további együttműködési megállapodásokhoz és projektekhez vezet.
A külföldön megvalósult exportvállalkozások, továbbá a kamatozó tőkekihelyezések mind az itthoni adók, mind pedig a magas hozzáadott értéket képviselő termékek és szolgáltatások tekintetében a nemzetgazdaságot szolgálják.

Afrikai munkáink mentén fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy külföldi vállalkozói tevékenységünkkel, mely a globálisan kibontakozó víz- és környezeti válság megoldását is célozzák, hozzájárulunk a nemzetközi munkaerőpiacon is versenyképes magyar munkavállalók megtartásához, emellett hazai hozzáadott értéket és adóforintokat is termelünk.

Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar államfő a ghánai látogatása keretében személyesen megtekintette a Kumasi szennyvíztisztító telepet is.