Manna Fm - Pureco

Manna Fm - Pureco

A Manna FM a ghánai szennyvíz- és ivóvíztisztítás tapasztalatairól, illetve a jövőnket érintő tudatos vízfogyasztás, tározás szerepéről készített interjút ügyvezetőnkkel, Horváth Bálinttal. Elsőként, a szerkesztő, Prekopa Donát kérdésére Horváth Bálint elmondta, hogy legutóbbi ghánai útján Áder János köztársasági elnök úrnak mutatta be a megépült és beüzemelt, jól működő szennyvíztelepet. Elmagyarázta, hogy a COVID ellenére is gyorsan, másfél év alatt készült el a beruházás.

_dsc7693.jpgA képen: Áder János és Herczegh Anita a szennyvíztisztító üzemben.. Áder János köztársasági elnök úr Horváth Bálinttal, a Pureco-Unit Konzorcium vezetőjével beszél.  Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A beszélgetés során Horváth Bálint kiemelte, hogy a köztársasági elnök kezdeményezésére megvalósuló Budapest Water Summiton (BWS), 2013-ban alakult ki a ghánai kapcsolat, a BWS alapvetően is azzal a céllal került megrendezésre, hogy magyar cégek bemutatkozhassanak külföldi potenciális partnereknek. Ennek és a soron következő BWS-eknek is köszönhető a most Kumasi-ban álló telep megvalósulása. 

pressconf1.jpgA képen: Horváth Bálint, valamint a Zoomlion Foundation képviselője a Pureco Educational Partnership Programme ünnepélyes aláírásakor 2016-ban a Budapesti Víz Világtalálkozón

Hazánk magas színvonalon tud ivóvizet szolgáltatni EU-s viszonylatban is. Viziközműszolgáltatók magas szaktudásával, 85%-os a csatornázottság és a szennyvíztisztítás már hazánkban. Ezt a magas szakmai tudásunkat szerettük volna eljuttatni Ghánába. "Ez az alapja annak, hogy van keresnivalónk Afrikában", hangzott el az interjúban. "Rengeteg feladat van a fejlődő országokban, sok kihívás és óriási fejlesztési potenciál van, amit nem problémának, hanem lehetőségnek élek meg cégünk számára", fejtette ki Horváth Bálint. Majd hozzátette, hogy a magyar vízdiplomácia segítségével projektekké válhatnak a kezelendő problémák. Ez nem jótékonysági, hanem profitorientált szakmai beruházás. Emellett azonban a legfontosabb, hogy fenntartható, szakmailag kiváló, jól üzemeltethető és a helyszíni körülményeket figyelembe vevő létesítményt építettünk. A keletkező profitunk egy részét visszaforgatjuk egy alapítvány projektjeibe, mely gyerekek környezeti tudatosságának fejlesztésére koncentrál. A 10-14 éves gyerekek számára készült társasjátékról is pozitívak a visszajelzések, a víz értékét még Európában sem ismerik, palackos vízre bármikor költünk, abban a hiszemben hogy az jó. A játék során megismerik a gyerekek a víz körüli fontos kérdéseket, megoldásokat. Sierra Leone-ban és Egyiptomban is komolyan érdeklődnek a játék iránt. Nekünk beruházóknak is figyelnünk kell arra, hogy a felnövekvő generációt érzékenyítsük a téma iránt, mondta az ügyvezető.

_dsc7187.jpgA képen: Horváth Bálint és a Zoomlion Foundation képviselője Kumasiban, a PEPP társasjáték mintabajnokság győzteseivel.  Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A szennyvíztisztító telep mellett a szerkesztő az ivóvíztisztítási projekt helyzetéről is érdeklődött. Ügyvezetőnk kérdésére elmondta, hogy Ghánában sok a csapadék az egyenlítői közelség miatt, vízhiány nincs, de a víz tisztításának problémája sok helyen fennáll. A szennyvíztisztítás hiánya miatt a fertőzésveszély óriási, az ivóvízkutak sokszor elszennyeződnek. A Kumasiban megvalósult és két másik városban is folyamatban lévő szennyvíztisztító telep építése jelentősen javítja majd a higiéniás viszonyokat. Tesztelés alatt álló ivóvíztisztító berendezésünk pedig az egészséges mindennapokhoz járul majd hozzá a kisebb településeken is. Nem iható sok helyen az ivóvíz, az erre megoldást nyújtó berendezésünk Ghána egyik vidéki településén jelenleg épp tesztelés alatt áll, ezután kezdünk el tárgyalni a további rendszerek értékesítéséről.

akimwenchi.pngA képen: A PurAID ivóvíztisztító berendezés tesztüzeme Akim Wenchi-ben, Ghánában.  Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A szerkesztő kérdésére, miszerint a városvezetés és a lakosság hogyan reagál a változásra a mindennapokban, elhangzott, hogy nekik nem olyan látványos változás, mert a szennyvizet eddig is elszállították, csak nem került megtisztításra. Ami látványos lesz a beruházás során, az a betegségek, fertőzésekben tapasztalható pozitív tendencia. Horváth Bálint elmondta, hogy így a kisebb települések is élhetővé válnak, a fejlettebb infrastruktúrával a migráció is csillapodik.

Az interjú záró témájaként a vízválságra adott válaszok kerültek előtérbe, melyre ügyvezetőnk két témát emelt ki. Először is azt, hogy a tendenciák nagyon erősen mutatják, hogy Közép-Kelet Európában a teljes csapadék nem lesz kevesebb rövidtávon, de szezonalitása erőteljesen változik. Hónapok is eltelnek csapadék nélkül és után villámárvizek formájában érkezik az esővíz. Az esővíz elvezetés és tározás kérdése, feladata nem megoldott, ez a legfontosabb feladatunk hazánkban és Európában a közeljövőben. Zárszóként elhangzott, hogy az ipari szereplők számára tervezünk, telepítünk ilyen esővíztározó, elvezetőrendszereket, melyek sikerrel bizonyítanak országszerte.

A teljes interjú itt hallgatható meg: LINK