Miniszter Kumasiban

Miniszter Kumasiban

2022. április 8-án a Sierra Leone-i vízügyi miniszter, Ing. PK Lansana személyesen meglátogatta a Kumasi szennyvíztisztító telepet. A kezeletlen szennyvíz, valamint a nem megfelelő minőségű ivóvíz kérdése komoly probléma Sierra Leone-ban is. Az ország vezetősége olyan megoldásokat keres a problémák kezelésére, melyek eredményeképpen csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, csökkennek a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések, javulnak a higiéniás feltételek, és jelentős mértékben redukálódik az ország ökológiai lábnyoma, mellyel Afrika is jelentősen hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) teljesüléséhez. 

20220408_162744.jpg

2021-ben a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó eseményére az ország vízügyi minisztere is ellátogatott, hogy első kézből tájékozódjon a nemzetközi szinten is ismert és elismert hazai vízipari szakma eredményeiről, referenciáiról. A Planet 21 keretében megrendezésre került szakkiállításon a Pureco Cégcsoporttal történt személyes tárgyalások, egyeztetések mentén bemutattuk Ing. PK Lansana úrnak és szakmai delegációjának a 100% szippantott szennyvíz tisztítására kifejlesztett Septopure technológiánkat, mely felkeltették a stáb figyelmét.

0q0a9945.jpg

A Planetet követő időszakban a szakmai egyeztetések folytatódtak, áprilisban Horváth Bálint, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője személyesen fogadta a Sierra Leone-i vízügyi minisztert Kumasiban, ahol bemutatta a Septopure technológiával megépült szennyvíztisztító telepet, melynek sikeres próbaüzeme a napokban zárul.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a megoldások iránt érdeklődő országok képviselői számára mintegy referencia telepként is bemutatható a Kumasi projekt, büszkék vagyunk rá, hogy a hosszú előkészületi és a kétéves kivitelezési időszakot követően a Kumasi és vonzáskörzetében képződő folyékony hulladékkoncentrátum teljeskörű és rendezett begyűjtésével és élővízi befogadóra, illetve technológiai vízként történő újrahasznosításra alkalmas tisztításával a térségben élő több, mint kétmillió ember mindennapjai válhattak egészségesebbé. Emellett az el nem szikkasztott/szivárgott vizek és 20-30 szorosan koncentrálódott szennyező anyagok szakszerű és a felszíni vizeket és környezetet kímélő, rendezett gyűjtése és tisztítása valósulhatott meg.  Ing. PK Lansana miniszter úr a látogatást követően kifejezte elismerését a magyar szakemberek felé.

A Planet rendezvénysorozat keretein belül, valamint a ghánai látogatáson miniszter úrnak és delegációjának bemutattuk a Pureco Cégcsoportba tartozó Puraset Kft. saját fejlesztésű és gyártású adszorbens szűrőrendszerekre alapozott ivóvíztisztítóját, a PurAID rendszer is. A delegáció személyesen megtekintette az első ghánai PurAID mintaprojektet, Akim Wenchiben, ahol a település közkutak vízéből a vasat, mangánt és a megbetegedések okozta baktériumokat távolítják el. A rendszer próbaüzeme hamarosan zárul, így 12 ezer helyi lakos ihat egészséges, tiszta vizet.

20220407_160703.jpg

Bízunk benne, hogy sikeres afrikai munkáink,  a ghánai-magyar szakmai együttműködések, valamint a projektekhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította erős gazdaságdiplomácia háttér eredményeképpen Sierra Leone-ban is telepíthetünk korszerű, a térség igényeit szem előtt tartó ivóvíz- és szennyvíztisztítási megoldásokat.