Pipe it up, Ghana!
egyedülálló kezdeményezésként nagyívű környezeti nevelési programot valósítunk meg Ghánában

Pipe it up, Ghana!

A magyar-ghánai vízipari partnerség eredményeképpen egyedülálló kezdeményezésként, az országok víziparának összefogásaként nagyívű környezeti nevelési programot valósítunk meg Ghánában.

Áder János köztársasági elnök ghánai útja során látogatást tett a Kumasi szennyvíztisztító telepen is. A próbaüzem végén járó, kiváló tisztítási paramétereket mutató, szennyvíztisztító telep megtekintése során Áder János elmondta, a projekt jól mutatja, hogy „hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van”. A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a Kumasiban létrejött szennyvíztisztító a világszerte terjedő koronavírus-járvány dacára igen gyorsan, mintegy másfél év alatt valósult meg.

Az elnök úr által említett megoldások azt is jelentik, hogy a magyar vízipari szakmai tudás és tapasztalat átadásával nemcsak munkahelyek létesülnek a beruházás üzemeltetésén és működtetésén keresztül, hanem a projekt keretén belül megvalósuló környezeti nevelési, szemléletformálási program segítségével a jövő generációit is hozzásegíthetjük a víztudatosabb életmód eléréséhez, ezzel egy egészségesebb élethez. 

A Kumasi (valamint Takoradi és Tamale) szennyvíztisztító telepet tervező és építő hazai konzorcium cégeinek társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos üzleti tevékenysége ezen projektnek köszönhetően túllép az országhatáron, sőt a kontinensen is. 
A projekt keretében megvalósuló környezeti nevelési program mentén a 10-14 éves gyerekeket célozva, a játékos tanulást szem előtt tartva egy társasjátékot fejleszttettek. A Pipe-it-up, Ghana című játék során vízvezetéket kell építeni Ghánában, a játékosok sok kérdéskártyán keresztül a vízzel kapcsolatos fontos információkhoz, tudásanyaghoz jutnak, így szinte észrevétlenül formálódik a víztudatosságuk, szemléletük. 

pipeitup.jpg
A képen: A Pipe-it-up, Ghana! című társasjáték bemutatása a Planet Budapest kiállításon  -Fotó: Kaiser Ákos

A társasjáték prototípusát a Planet Budapest fenntarthatósági expón mutattuk be standunkon, a mintapéldányokat a szemléletformálásban velünk dolgozó ghánai partnerünknek, a Zoomlion Alapítvány képviselőjének átadtuk. Ezekkel – míg a nagy mennyiségű, ezer darab gyártódik - egy társasjáték bajnokság mintaprojekt valósult meg Kumasiban. Ennek keretében a karácsonyi időszakban az Alapítvány közreműködésével a kiválasztott kumasi iskolák tanárainak tartottak felkészítő programokat, január első hetében pedig megszervezték a minta bajnokságot.
A legjobb játékosok számára a nyereményeket a Kumasi szennyvíztisztító telepen, Áder János köztársasági elnök úr Kumasiba történt látogatásakor adta át Horváth Bálint, a Pureco Kft. ügyvezetője, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője. Az átadáson jelen volt a Hungarian Water Partnership (HWP) elnöke, Kovács Károly és alelnöke, Forintos Róbert. A HWP a vízérték kommunikáció jegyében kiemelten fontosnak tartja a fenntarthatósággal kapcsolatos képzési, edukációs feladatokat, a vízellátás valódi értékére történő figyelem felhívást, érzékenyítést.  

_dsc7187.jpg
A képenr: Horváth Bálint, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője átadja az ajándékot a társasjáték mintabajnokság győzteseinek  - Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA 

A kezdeményezés folytatásaként a mintaprojekt tapasztalatainak felhasználásával, újabb projektelemek megvalósításával további együttműködések várhatóak a hosszú távon is fenntartható felelősségvállalás jegyében. A program következő lépéseként várhatóan a nyár folyamán a Zoomlion Alapítványhoz megérkezik az ezer darab Pipe-it-up, Ghana c. társasjáték, mellyel már regionális bajnokságot szerveznek, melyről természetesen mi is hírt adunk majd.
A Kumasi szennyvíztisztító telepet tervező és kivitelező Pureco-Unit konzorcium a jövő generációinak szemléletformálásán túl a ghánai fiatal vízipari szakemberek továbbképzéséhez is aktívan hozzájárul. Az oktatási program keretében szakmai továbbképzéseket indítanak, koordinálnak. Az összességében 100 000 euró értékű környezeti nevelési, továbbképzési programot a Pureco vezette konzorcium finanszírozza.