PurAID adomány Ghánában
köztársasági elnöki jelenlét mellett adták át a PurAID ivóvíztisztító berendezést a Jospong Cégcsoport vezérigazgatójának

PurAID adomány Ghánában

Áder János köztársasági elnök januári ghánai útja során látogatást tett a magyar tervezéssel és építéssel megvalósult Kumasi szennyvíztisztító telepen, a program során köztársasági elnöki jelenlét mellett átadásra került egy PurAID ivóvíztisztító berendezés a Jospong Cégcsoport vezérigazgatójának.

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a Pureco-Unit Konzorcium első nagy afrikai, ghánai megrendelővel kötött szerződés keretében megvalósuló projektje Ghánában, Kumasi városban. A város kezeletlen szennyvízének tisztítására egyedi megoldásként tervezett és épített szennyvíztisztító telep átadására 2021 májusában került sor. A próbaüzem végén járó, kiváló tisztítási paramétereket mutató, szennyvíztisztító telep megtekintése során Áder János elmondta, a projekt jól mutatja, hogy „hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van”.

A program során köztársasági elnöki jelenlét mellett átadásra került egy PurAID ivóvíztisztító berendezés a Jospong Cégcsoport vezérigazgatójának, Dr. Joseph Siaw Agyepong úrnak az eredményes ghánai-magyar üzleti együttműködésekért tett szakmai erőfeszítéseiért, a magyar tervezéssel, fejlesztéssel Ghánában megvalósult és megvalósuló vízipari beruházások sikeréhez való hozzájárulásának elismeréseként. 

_dsc7543.jpg
A képen: Kopornyik Csilla, a Puraset Kft. ügyvezetője átadja a felajánlott PurAID berendezés oklevelét Dr. Joseph Siaw Agyepongnak  -Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA 

A Kumasi Szennyvíztisztító Telepet a Pureco-Unit Konzorcium tervezte és építette meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Cégcsoport beruházásának keretében. Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektető erős nemzetközi versenyben választott végül magyar technológiát, magyar vállalkozót.
A Jospong Cégcsoport Ghána egyik legdiverzifikáltabb holdingtársasága, amely más afrikai országokban és Ázsiában is tevékenykedik. A vállalat a gazdaság mintegy 14 ágazatában érdekelt, a legnagyobb tevékenységet a hulladékgazdálkodás területén végzi, ide kapcsolódik a tengelyen szállított folyékony hulladék kezelése is. A Jospong Cégcsoport beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az EXIM biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást.
A Konzorciumot vezető Pureco Kft. cégcsoportján belüli szakmai készségek és tapasztalatok alapján nemcsak szennyvíz-, hanem ivóvíztisztítás területén is kínál fenntartható, innovatív megoldásokat.
A Pureco Cégcsoportba tartozó Puraset Kft. által a Jospong Cégcsoport vezérigazgatójának felajánlott PurAID berendezés egy általuk fejlesztett, adszorbens alapú, moduláris egységekre alapozott, kompakt, mobil víztisztító berendezés, mely vidéken, elzárt területeken élő közösségek szennyezett ivóvízének tisztítására alkalmas. 

A PurAID berendezés Ghánában már nem ismeretlen, Akim Wenchi városában a helyi vízművekkel (Community Water and Sanitation Agency, CWSA) szorosan együttműködve már sikeresen telepítésre került egy PurAID rendszer, mely a településen található egyik helyi közkút vízének vas- és mangántalanítására, baktérium mentesítésére szolgál. Jelenleg a telepített berendezés próbaüzeme zajlik, az elmúlt két hónaperedményei alapján a tisztítási hatásfok kiváló, a berendezés által megtisztított víz minősége: WHO előírásoknak megfelelő ivóvíz.  

akim-1.jpg
A képenr: Az Akim Wenchi városában telepített PurAID berendezés  - Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA 

Általánosságban is elmondható, hogy a termék iránt az országban nagy a kereslet, a vidéki területek ivóvízzel való ellátása égető kérdés Ghánában is. Egy-egy ilyen berendezés 6 000 – 10 000 liter vizet képes megtisztítani naponta, telepítése, üzemeltetése egyszerű és költséghatékony. 

akimwenchi.png
A képen jobbra Kopornyik Csilla, a Puraset Kft. ügyvezetője, az Akim Wenchi-ben telepített PurAID berendezés lakossági tesztelésén  -Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

A PurAID berendezések raklapméretű, egységes fémdobozban készülnek, a beérkező víz paramétereiről, a tisztítási hatásfokról a modulok érzékelői által mért adatok GSM-rendszeren keresztül kerülnek továbbításra a szerviz- és felügyeleti központnak. A tisztítást végző regenerálható adszorbensek és szűrőanyagok cseréje szintén a központban történik.
Áder János jelenlétében a Puraset Kft. által felajánlott PurAID rendszert Dr. Joseph Siaw Agyepong, a Jospong Cégcsoport vezérigazgatója egy elzárt kistelepülésen fogja letelepíteni. 

_dsc7512.jpg
A képen jobbra Kopornyik Csilla, a Puraset Kft. ügyvezetője az átadáson  -Fotó: Dózsa Péter Pureco IDEA

Nagy örömünkre szolgál, hogy Ghánában már nemcsak szennyvíz-, hanem ivóvíztisztításban is jelen lehetünk szakértelmünkkel, elkötelezettségünkkel, tudásunkkal és tapasztalatunkkal.