szerződés aláírás
A magyar EXIM Bank vevőhitel konstrukciójából finanszírozott projekt kivitelezése rövid időn belül indul, a tervek szerint két éven belül már nem kerül tisztítatlan szennyvíz sem Takoradiban, sem Tamaleban a környezetbe.

szerződés aláírás

2021. január 28-án a ghánai magyar nagykövetségen ünnepélyes keretek között került aláírásra az a finanszírozási szerződés, mely célul tűzte ki Ghána nyugati (Takoradi) és északi (Tamale) régiójának szennyvíztisztítási problémájának megoldását. A városokban jelenleg az összegyűlt szennyvizek mindössze 7-10%-át kezelik megfelelően, így mind környezetvédelmi, mind közegészségügyi szempontból elengedhetetlenné vált új szennyvízkezelő létesítmények sürgős kialakítása. 
 
Ghánában ez már a második vízgazdálkodási projekt, amelyet a magyar EXIM Bank finanszíroz. A telepeket magyar konzorcium (Pureco-Unit Konzorcium) tervezi és építi meg. Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektetők meglehetősen erős nemzetközi versenyben választottak végül magyar technológiát. A mostani finanszírozási szerződés (a ghánai Zoomlion Ghana Ltd. és a magyar EXIM Bank között) a projektek finanszírozásának részleteit tartalmazza. 
 
A helyi viszonyok ismeretében és az előzetesen felmért igények és lehetőségek alapján olyan szennyvíztisztítási technológia kerül Takoradiban és Tamaleban is alkalmazásra, amely nemcsak optimális tisztítási módszert biztosít a város számára, hanem az aktív oktatási, valamint képzési közreműködéssel segíti a helyi embereket a rendszer fenntartásában és működtetésében. 
 
A magyar EXIM Bank vevőhitel konstrukciójából finanszírozott projekt kivitelezése rövid időn belül indul, a tervek szerint két éven belül már nem kerül tisztítatlan szennyvíz sem Takoradiban, sem Tamaleban a környezetbe.
Hazánk sikeres exporttevékenységének eredményeképpen Afrikában már jelen vagyunk a szennyvíztisztítás területén. A magyar konzorcium Ghánában, a kétmillió lakosú Kumasi városában már épít szennyvíztisztító telepet, melynek kivitelezése végső fázisba érkezett és a próbaüzeme hamarosan el is indul.
 
Az accra-i aláírási ceremónián személyesen részt vettek a Pureco vezetői, a konzorcium képviselői, akik mostani üzleti útjukon számos szakmai egyeztetésen vettek részt és személyesen is meggyőződhettek a kumasi telep előrehaladásáról.
Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy immár három helyszínen bizonyíthatjuk szakmai rátermettségünket Afrikában! Ezek a beruházások hosszútávon hozzájárulnak a hazai vízipar exportpiaci tevékenységének növekedéséhez, a magyar szaktudás ismertségének és elismerésének erősítéséhez, lehetővé teszik további térségi potenciális piacok elérését, a magyar szaktudás teljes afrikai régióban történő hasznosítását, mely további együttműködési megállapodásokhoz és projektekhez vezet.