Víz Világfórum
Áder János a Víz Világfórumon magyar megoldást ajánlott Afrika vízellátására

Víz Világfórum

Balin, a tizedik Víz Világfórumon ezúttal csak a szennyezett víz drámájáról beszéltek, és ezen belül is a kommunális szennyvíz problémájáról. A volt magyar köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődő országokban még ma is a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a víztestekbe. 

 Majd a csatornázatlan településeken keletkező, 100%-ban szippantott szennyvíz megfelelő tisztítására a Pureco által fejlesztett technológiát példaként hozva érzékeltette, hogy milyen megoldást lehetne találni a kezeletlen szennyvizek okozta kihívások kezelésére. Nyilatkozatában rámutatott arra, hogy "Ghána második legnagyobb városában, Kumasiban egy magyar cég építette meg a sikeresen működő szennyvíztisztítót. Azóta magyar szakemberek két további városban adtak át hasonló víztisztítót."  

Nagy elismerés számunkra, hogy a tavalyi ENSZ Víz Világkonferencián túl -  ahol a volt köztársasági elnök úr az ENSZ plenáris üzenetében hangsúlyozta, hogy a magyar szakemberek által kidolgozott, majd nemzetközi partnerekkel együtt megvalósított megoldások a fejlődő világ egészséges ivóvíz ellátásának és szennyvíztisztításának jól működő és egyetlen, reálisan megfizethető módját jelentik - a tizedik Víz Világfórumon ismét megerősítést nyert az általunk fejlesztett, 100% szippantott szennyvíz tisztítására alkalmas Septopure® technológia eredményessége.  Áder János szerint "jó ez a megoldás, mert megfizethető, lehetővé teszi a magántőke bevonását és biztosítja megtérülését.
Jó azért, mert az állami és a nemzetközi támogatásokat sokkal jobban lehet hasznosítani, és nem utolsósorban jó azért, mert ha a szennyvíz nagy része tisztítva kerül vissza a folyókba és a tavakba, akkor annak nemcsak kedvező környezeti, hanem legalább olyan fontos, kedvező egészségügyi hatásai is lesznek."

Nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy az ENSZ által is elismert és az SDG 6 felgyorsítását támogató technológiai megoldásként ajánlott Septopure® rendszer Afrika minden országában történő alkalmazásával, évi 5-6 milliárd dolláros fejlesztéssel Afrika nagy részének szennyvíztisztítását meg lehetne oldani.

A népesség és az urbanizáció növekedése, a vízkészletek korlátossága, a vidéki települések elszigetelődése miatt fennálló vízválság azonnali megoldásra vár. De csak akkor lehet hatékonyan és minél gyorsabban segíteni a főleg a harmadik világban élő emberek egészséges, tiszta ivóvízhez jutását és megfelelő szennyvízkezelését, ha ezeket a vízipari fejlesztéseket költséghatékony, megfizethető és a magántőke számára is vonzó befektetési formákban valósítjuk meg. Kiemelten fontos számunkra, hogy vízügyi szakértelmünkkel 2019 óta aktívan jelen vagyunk Afrikában: Septopure® technológiánkkal csatornázatlan településeken keletkezett szennyvizek tisztításával megvalósított projektjeink (a ghánai Kumasi, Takoradi, Tamale városaiban), valamint a Pureco cégcsoporthoz tartozó Puraset Kft. által fejlesztett, PurAID® technológiájával vidéki települések ivóvíztisztításában nyújthattunk segítséget (Akim Wenchi, Ghána). 

Forrás: https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024/05/21/ader-janos-a-viz-vilagforumon-magyar-megoldast-ajanlott-afrika-vizellatasara