Vízérték - vízkincs
Dr. Kovács Károly az M1 Kék Bolygó Magazinban

Vízérték - vízkincs

Ökológiai sikertörténetek, a környezetvédelem, természetvédelem, fenntartható fejlődés kihívásai, az energiagazdálkodás aktuális kérdései állnak az M1-en futó Kék Bolygó Magazin érdeklődésének a középpontjában. 

A 2024. június 3-ai adásban Vízkincs címmel megjelent összefoglalóban a vízérték volt a fókuszban.  

Dr. Kovács Károly, a Pureco Kft. ügyvezetője, a Magyar Víz- és Szennyvíztisztítási Szövetség (MaSzeSz) elnöke az adásban elmondta, hogy bár Földünk csaknem háromnegyedét víz borítja, mégis ennek a víztömegnek kevesebb mint 3%-a édesvíz, és csak 0,07%-a az emberek számára hozzáférhető édesvíz.  

Hozzátette, hogy a konfliktusok legnagyobb forrását az okozza, hogy ez a kis mennyiség ráadásul nem egyenletes eloszlású, sem a Föld felszínén, sem időben, másrészt pedig egyre szennyezettebb. Elmondta továbbá, hogy hazánk a víz tekintetében kettős helyzetben van. Több víz hagyja el az országot vagy párolog el, mint amennyi esik, illetve ami a talajban raktározódik.  

Az adásban felhívták a figyelmet továbbá a víztározás, vízvisszatartás, a felszíni és felszín alatti tározó rendszerek kiépítésének fontosságára, továbbá a talajállapot javításának és a megfelelő vízgazdálkodás jelentőségére. 

A víz érték.  

A Kék Bolygó adása az alábbi linken érhető el: https://mediaklikk.hu/video/kek-bolygo-2024-06-03-i-adas/  

A Vízkincs 10:13 percnél kezdődik.