Víziközmű konferencia
Pureco előadás a MaVíz által szervezett esemény plenáris részében

Víziközmű konferencia

A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) éves konferenciája mindig kiemelt esemény, ahol az üzemeltetők, vízipari szereplők közül több mint száz résztvevő gyűlik össze, hogy az ágazatot érintő legfontosabb kérdésekről, újdonságokról, kihívásokról egyeztessenek.  

Idén Vízügyi kihívások Afrikában - a hazai vízipar nemzetközi értéke címmel a konferencia plenáris részében tartott előadást Horváth Bálint, cégünk ügyvezetője. 
horvathbalint_maviz_konf.jpgHorváth Bálint, a Pureco Kft. ügyvezetője Egerben a 2024. évi Víziközmű Konferencián

Prezentációjában a vizes kihívások globális áttekintésében rámutatott arra a tényre, hogy a világ szennyvizeinek 85%-a tisztítás nélkül kerül vissza a természetbe, súlyosan károsítva a felszíni és a felszín alatti vizeket, melyek miatt évente 6-8 millió ember hal meg vízzel kapcsolatos betegségekben.

Majd afrikai kitekintésében kiemelte, hogy napjaink leggyorsabban urbanizálódó kontinensén, ahol a városi népesség száma 2050-re várhatóan eléri az 1,3 milliárd főt, igazi kihívás a megnövekedett lélekszám ivóvízellátása és a keletkezett szennyvíz tisztítása. Kihangsúlyozta, hogy ezeken a területeken a decentralizált, fogyasztó-közeli technológiák alkalmazása, és a vízipari fejlesztések megfelelő, akár magán befektetők általi finanszírozása hozhat eredményt.  
preview.jfifTakoradi szennyvíztistzító telep, Ghána

A ghánai munkánk esettanulmányként történő bemutatásával előadásának további részében azt mutatta be, hogyan kapcsolódhatnak be nemzetközi projektekbe hazai szereplők, különösen a hazai üzemeltetők.

A magyar üzemeltetői tudás és tapasztalat nemzetközi szinten is rendkívül értékes, a nemzetközi munkaerőpiacon is versenyképes. A fejlődő országokban épülő vízi infrastruktúra beruházásokat követően a helyi üzemeltetők képzésében való magyar szakmai jelenléttel az üzemeltetők is hozzájárulhatnak a vízügyi problémák helyben való megoldásához, a fejlődő országok felzárkózásához.

horvathbalint_maviz_eloadas.jpgHorváth Bálint  Eger, 2024

A konferencia második napjának szekció ülésén Dr Kovács Károly Víziközmű szolgáltatók érintettsége és a vízipar szerepe az ESG alapú fenntarthatósági értékláncban – ESG és taxonómia kompatibilitás a víziközmű szolgáltatásban címmel tartott prezentációt.

Az előadás az ESG szabályozói háttér áttekintésére, az EU taxonómia legfontosabb tudnivalóira alapozva azt vizsgálta, hogy milyen hatással lesznek az erősödő, a vállalatok, valamint a teljes ellátási lánccal szemben elvárt, nem pénzügyi teljesítményre vonatkozó, ESG szempontú kötelező jelentések a vízügy és a vízipar piacára. drkovacskaroly_eloadas.jpg Dr. Kovács Károly, a Pureco Kft. ügyvezetője prezentációt tart Egerben, a 2024. évi Víziközmű Konferencián