World Lake Conference
Csapadékvíz-tisztításának jelentőségéről tartottunk előadást Balatonfüreden

World Lake Conference

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, a tavak környezetével foglalkozó nemzetközi bizottsággal, az International Lake Environment Committee Foundation (ILEC) szervezettel közösen, 2023. november 7-9-e között, Balatonfüreden szervezte meg a 19. Tavak Világkonferenciáját, amelynek témája „A tavakon túl: A tudomány, a kultúra és a kormányzás összekapcsolása a tavak fenntartható használata érdekében”.

A Tavak Világkonferenciája globálisan elismert rendezvény, ahol a tavak és vízgyűjtő területeik kezelésével és fenntarthatóságával kapcsolatos tudományos és társadalmi-gazdasági témák kerülnek széles körben megvitatására. A konferencia célja, hogy a legújabb tudományos kutatási eredményeket gyakorlatias és könnyen érthető módon mutassa be a tavakkal foglalkozó szakemberek, politikusok, térségi döntéshozók és a civil társadalom képviselői számára. A konferencia túlmutat a szigorú értelemben vett tógazdálkodással kapcsolatos témákon.

A rendezvényen résztvevők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tavak nemcsak víztestek, hanem egyben ökoszisztémák is. A vízi, a partmenti és a szárazföldi ökoszisztémák egyaránt fontosak. A tavak vízgyűjtő területei az emberiség számára létfontosságú ökoszisztéma nyújtotta termékek és szolgáltatások központi elemei és a vízgyűjtő gazdálkodás többet jelent a tavak kezelésénél, mivel kiemelt figyelmet kell fordítani az egyensúly megteremtésére a megőrzésre irányuló célkitűzések, valamint az ágazati és természeti hasznosításra / integrálásra vonatkozó célkitűzések között.

Ebbe a koncepcióhoz nagyon jól illeszkedett a burkolt felületeke hulló csapadék megtisztítására fókuszt helyező prezentációnk, melyet Dózsa Péter, a Pureco IDEA Kft. ügyvezető igazgatója tartott.

Az előadásban bemutatásra került, mi a gyors és egyszerű módja annak, hogy az utakra hulló csapadékvizet megfelelően, az előírásoknak és határértékeknek megfelelően kezeljék?

A berendezés egy iszap- és olajleválasztó technológia, amely nyílt felszíni vízfolyásokba és vízelvezető árkokba telepíthető. Innovatív és költséghatékony, hosszú távon hatékonyan üzemeltethető megoldásról van szó, mely a lineáris létesítmények (autópályák, repülőterek, vasútvonalak) mentén, akár településeken belül árkokba telepítve is megvédik a befogadó vízfolyásokat, a vizes élőhelyeket, a talajvizet és a földtani közeget a felszíni csapadékvíz által lemosott szennyeződésektől.