Zöld megoldásokkal hasznosul az új nyíregyházi stadion területén az esővíz

Zöld megoldásokkal hasznosul az új nyíregyházi stadion területén az esővíz

Nyíregyházán a korábbi stadion elbontása után egy 8150 férőhelyes, mintegy 12 200 négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, 10 ezer négyzetméteres központi pályával. A fejlesztésen az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik.

hd_230906_em--0012.jpg

Az új nyíregyházi stadionhoz több mint 1000 m3-es kapacitású csapadékvíz-tározó tartályokat szállítottunk és telepítettünk alvállalkozóként. A munka során a tartályok gyártását és összeszerelését végeztük, valamint koordináltuk a telepítésüket, illetve ehhez kapcsolódóan elláttuk a felelős műszaki vezető feladatait.

A projekt keretében
•    egy 113 m3-es víztározó tartályt,
•    egy 165 m3-es átfolyós jellegű csapadékvíz tározót a locsolóvíz biztosításához,
•    továbbá egy 814 m3 kapacitású víztározó tartályt telepítettünk a csapadékvíz visszatartásához.

Az eredeti kiírásban a 814 m3-es késleltető tartály esetében egy vasbeton műtárgy szerepelt, de a gazdaságosság, a hatékonyság és a telepítési idő rövidítése, valamint a hosszú élettartam miatt a spirál korcolt acél tartályokat választották a beruházók. A 165 m3-es átfolyós csapadékvíz tározó a pályaöntözés napi 80 m3-es és az ingatlan zöldterületek napi 70 m3-es vízigényét egyaránt el tudja látni. Ez a tározókapacitás a 810 m3-es késleltető tározó mennyiségén felül, azon kívül kerül kialakításra a pályaöntözéssel összhangban.

hd_230906_em_6392.jpg

A víztározó tartályokhoz kapcsolódó termékek könnyű és gyors kivitelezést tettek lehetővé, ami kialakítástól függően mintegy napi 120-150 méteres előrehaladást jelent. A mozgatás ráadásul a tározókapacitáshoz képest könnyű: rövidebb karolási távolság esetén akár egy forgó kotróval megoldható. Emellett a szerkezet a kivitelezést követően azonnal teherviselő, közúti „A” terhelési osztálynak megfelelő teherbírással.

Hasonlóan fontos tulajdonság, hogy az üzemeltető számára nincsenek fenntartási költségek, eközben az élettartam legalább 50 évet tesz ki, a talaj PH-értékétől függően. Hozzátették, a műszaki töltés előírás szerinti elkészítése esetén a csőszerkezet mechanikai hatásokra nem lesz érzékeny. 

A projektben is kulcsfontosságú volt a rugalmas együttműködés. A termékek legyártása és helyszínre szállítása után a berendezések vízzáró technológiai szerelését is kollégáink végezték. A műszaki töltés előírás szerinti elkészítése ugyanakkor a megrendelő feladata volt. A beépítést követően a rendszer működtetésérő az üzemeltetőknek tájékoztatást adunk.
img_0404.jpg
A munkálatok jellegéből adódóan sok céggel kellett összehangolva együttműködni, amely nagy odafigyelést, illetve konstruktív, megoldásokra törekvő hozzáállást igényelt. A nyíregyházi projektben is kulcsfontosságú volt a nyerő-nyerő jellegű együttműködés, hiszen az egyeztetések során több alkalommal kellett megváltoztatni a kialakítást, illetve a helyszínrajzi elrendezést, hogy a legyártandó termékek minden tekintetben megfeleljenek a közműtervezés során felmerült módosításoknak. Végül a kívánt igényeknek minden esetben meg tudtunk felelni.