Zöldgazdaság kötet

Zöldgazdaság kötet

Víz- és szennyvízkezelés: közműhálózat állapota, a „ki nem számlázott pénz”

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) a sokasodó klíma-, természet-, és környezetvédelmi feladatok közepette hívta életre a két évvel ezelőtti, nagy sikerű kiadvány folytatását, ami ismeretterjesztő, komplex szakmai tudásanyagként segíti döntéshozók, szakemberek, érdeklődők, főiskolai és egyetemi hallgatók felkészülését és mindennapi munkáját. 270 oldalban köszön most vissza közel 70 vezető zöldipari szakember egy évnyi munkája.

Dr. Kovács Károly PhD (oec), a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke, a Pureco ügyvezetője is szerzője volt a kötetnek, melynek sajtónyilvános bemutatójára január 30-én került sor a KSZGYSZ székházban. 

Az eseményen dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ vezetője kiemelte: “Korábbi kiadványunk sikere igazolta meggyőződésünket, hogy a természettudományos és műszaki szemléletnek helye van a gazdasági folyamatok megszervezésében is. Csak azok a rendszerek lehetnek sikeresek – működjenek azok bármely területen –, melyek összhangban vannak az őket befogadó nagyobb rendszerek, esetünkben az élő és élettelen természeti környezet saját szabályszerűségeivel, és gyakorlati megoldásaikban igazodnak hozzájuk. Gyorsan változó világunkban minden korábbinál nagyobb mértékben felértékelődik az alkalmazkodás és a reziliencia képessége. Fontos, hogy fel tudjuk venni a körülöttünk zajló változások ütemét, és hatékonyan el tudjunk igazodni az általuk generált információözönben. “

Dr Kovács Károly a kiadványban publikált írásában arra kereste a választ, hogy mit jelent a gyakorlatban az a tény, hogy a települési vízgazdálkodásban a „ki nem számlázott pénz” a fenntarthatóság mindhárom alappillérét érinti: a vizet, mint természeti erőforrást, a víziközmű infrastruktúrát, mint az épített környezetet, valamint a felhalmozott tudást, mint az emberi erőforrás megtartását, fejlesztését is. 
Az írás itt olvasható: LINK