Elkészült Takoradi és Tamale
Így mostanra három, magyar technológiával épített szennyvíztisztító gondoskodik többmillió ghánai lakos egészségesebb környezetéről

Elkészült Takoradi és Tamale

Átadtuk legújabb afrikai szennyvíztisztító telepeinket, így mostanra három, magyar technológiával épített szennyvíztisztító gondoskodik több millió ghánai lakos egészségesebb környezetéről.

2019-ben kezdődött meg a magyar Pureco-Unit Konzorcium első nagy afrikai beruházása Ghánában, Kumasi városban. A város kezeletlen szennyvízének tisztítására egyedi megoldásként tervezett és épített szennyvíztisztító telep átadására pedig már 2021. május 20-án sor került egy rendkívül magas szintű kormányzati és üzleti szereplők részvételével szervezett ünnepélyes ceremónián. A sikeres ghánai-magyar együttműködés és a gyümölcsöző párbeszéd eredményeképpen a nemzetközi versenyben kiválasztott magyar Pureco-Unit Konzorcium további két ghánai szennyvíztisztító telep építésére kapott felkérést (Takoradiban és Tamaleban), melyek hivatalos átadása 2023. július 25-én és 26-án zajlott.

tamalewastewater-14.jpg
Tamale szennyvíztisztító telep átadás


A főváros, Accra után Kumasi, Takoradi és Tamale Ghána három legnagyobb városa, de a keletkezett szennyvíz megfelelő kezelése, tisztítása komoly gondot okozott a településeknek. Környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból elengedhetetlen volt új szennyvíztisztító létesítmények sürgős fejlesztése ezekben a városokban, amelyekben együttesen több mint 3 millió ember él.
Kumasi, Takoradi és Tamale egyenként 1000 – 1000 m3/nap kapacitású 100% szippantott szennyvizet (faecal sludge) kezelő telepeit magyar szakemberek az EU szabványoknak megfelelően tervezték és építették meg, a WHO-nak a tisztított élővízi befogadóra történő bocsátására vonatkozó követelményeknek megfelelően. A projektek jelentős mérföldkövek mind a magyar, mind ghánai félnek, hiszen az ország első magyar technológiával megvalósuló vízipari fejlesztésre, a megvalósítás és finanszírozás módjára korábban nem volt példa a térségben.

tamalewastewater-20.jpg
Horváth Bálint, a Pureco Kft. ügyvezetője, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője a tamalei átadáson


A telepeket a magyar Pureco-Unit Konzorcium tervezte és építette meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Cégcsoport részére. A beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az EXIM Bank biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást nemzetközi sztenderdek szerint elbírált és folyósított, úgynevezett vevőhitel keretében az OECD és az Európai központi hitelintézetek által szabott keretek és kamatfeltételek mellett. A projektekhez a stabil gazdaságdiplomáciai hátteret a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította.

A városok kezeletlen szennyvízének tisztítására alkalmazott, saját fejlesztésű, egyedülálló megoldást, a Septopure® technológiát az ENSZ a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) teljesítésének felgyorsítását elősegítő technológiaként nevesítette. A megépült szennyvíztisztító telep drónképe, Takoradi, Ghána


A ghánai szennyvíztisztító beruházások környezet- és egészségvédelmi fontossága is jelentős, hiszen a projektek eredményeképpen csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, csökkennek a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések, javulnak a higiéniás feltételek, és jelentős mértékben redukálódik az ország ökológiai lábnyoma.

A gazdasági előnyök tekintetében kijelenthető, hogy az olyan fogyasztóközeli megoldások, mint a Septopure® - amelyet olyan közösségek szennyvízkezelésére terveztek, ahol nincs csatornahálózat – megtérülő beruházások, csatornahálózat kiépítése nélkül biztosítják a folyékony hulladék megfelelő kezelését, 45 €/fő alatti beruházási értékből, valamint 10€/fő/év alatti üzemeltetési és beruházás megtérülési költséggel tudnak megoldást nyújtani a fennálló kihívásokra.

takoradiwastewater-36.jpg
Takoradi szennyvíztisztító telep átadásán


A ghánai szennyvíztisztító telepeken alkalmazott technológiai megoldás részét képezi nemcsak maga a fejlesztés, de a helyi munkaerő megtartására fókuszáló, az épített rendszerek későbbi üzemeltetésére felkészítő szakmai tréning programok is. A megépített szennyvíztisztító telepek sikeres üzemeltetéséhez, ezáltal hosszútávú fenntarthatóságához, oktatási programsorozat keretében került sor a ghánai szakemberek képzésére.

Büszkék vagyunk arra, hogy példaértékű együttműködéssel valósítottunk meg projekteket Afrikában.