ENSZ Konferencia
A Hungarian Water Partnership (HWP) rendkívül eredményes kísérő rendezvény szervezett az ENSZ 2023 Vízkonferencia keretében New Yorkban

ENSZ Konferencia

A Hungarian Water Partnership (HWP, melynek a Pureco Kft. az egyik alapító tagja) rendkívül eredményes kísérő rendezvény szervezett az ENSZ 2023 Vízkonferencia keretében New Yorkban

A HWP rendezvénye során Áder János, a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagja 4 pánkontinentális szakmai szervezet (EWA, ASEM WATER, AfWSA, WEF) vezetőivel egyeztetett a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldási lehetőségeiről. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szükségszerűnek nevezte a HWP UN 2023 Water Conference keretében előterjesztett ajánlásának és vállalásának életképességét, valamint szorgalmazta széleskörű elterjesztésüket.

hwp_2.png
Áder János a HWP ENSZ Konferencia mentén szervezett kísérő rendezvényen

A volt köztársasági elnök, Áder János, az ENSZ plenáris üzenetében elhangzottakon túl azt hangsúlyozta, hogy a HWP tagvállalatai (köztük kiemelten a Pureco Kft.) által kidolgozott, majd nemzetközi partnerekkel együtt megvalósított megoldások a fejlődő világ egészséges ivóvíz ellátásának és szennyvíztisztításának jól működő és egyetlen, reálisan megfizethető módját jelentik.  Dr. Kovács Károly vitaindítójában megerősítette, hogy a jövő nemzedékének érdekeit szem előtt tartó horizontális szolidaritás, valamint a környezeti kihívások (pl. tisztítatlan szennyvizek környezetterhelése) kezelése mentén alternatív, az ivóvízellátás és a folyékony hulladék kezelésére megoldást biztosító fogyasztóközeli technológiák hozhatnak eredményt. Ezek együttesen a szükséges beruházási tőke 98%-os csökkentését jelentik, azaz fejenként 3 500 dollár helyett mindössze 50 dolláros beruházással.

hwp-3.pngDr Kovács Károly a HWP ENSZ Konferencia mentén szervezett kísérő rendezvényen

Walter Marlove, az amerikai Water Environment Federation (WEF) és Dr. Kovács Károly európai (Európai Vízügyi Szövetség, EWA) szakmai szervezetek képviseletében megerősítették, hogy még a fejlett világban sem biztosított a viziközmű infrastruktúra önfenntartó finanszírozása, és az állami és uniós (EU-USA) források is messze elmaradnak a fenntarthatósági szükségletektől.

hwp10.pngWalter Marlove a WEF képviseletében

Míg Dr. Kovács Károly az eurázsiai ASEM WATER alelnökeként ismertette, hogy ázsiai országok fejlettségi szintjüket tekintve eltérő kihívásokkal és lehetséges megoldási stratégiákkal tervezik fejleszteni (egyebekben mindenütt alulfinanszírozott) vizes infrastruktúrájukat, Usher Sylvian az afrikai (AfWSA) vízügyi szövetség vezetőjeként határozottan üdvözölte az ismertetett megoldásokat, és megerősítette, hogy ezek a megoldások és megközelítések szorosan illeszkednek a szövetség fejlesztési stratégiájának fő vonalába.

hwp-6.pngUsher Sylvian az AfWSA képviseletében

Kovács Péter, Magyarország víz igazgatójaként a mintegy 60 országgal fennálló bilaterális vízügyi együttműködés tapasztalatára támaszkodva üdvözölte, hogy a HWP és tagvállalatai közreműködésével valós és megfizethető megoldásokat tud kínálni a partnerek felé, és méltatta a HWP-s technikai és technológiai transzfereket kísérő tudásmegosztási és partnerségi együttműködést.

hwp-8.pngKovács Péter vízigazgató

Mendy Shozi dél-afrikai vízügyi kutató az ENSZ ifjúsági és női tagozatának képviseletében a vízellátással és szanitációval kapcsolatos egyéni és társadalmi-közöségi szerepvállalás előremutató példáit ismertette, és reményét fejezte ki, hogy a rendezvény keretében ismertetett megoldások nagyban hozzájárulnak az élhető jövő biztosításához.

hwp-7.pngMendy Shozi ENSZ Ifjúsági és női tagozat képviseletében

A UN 2023 Water Conference másik magyar akkreditált résztvevő szervezete, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ) – amely a HWP partnerszervezete is – főtitkára, Rózsa Bálint moderátorként üdvözölte a résztvevők magas szintű egyetértését és együttműködési készségét. Egyben ismertette a MASZESZ által vízzel kapcsolatos szolidaritási témakörben szervezett, online ENSZ-kísérőrendezvényen megfogalmazott és a részvevők jelentős többsége által támogatott felhívást, miszerint a víztudatosság és vízérték szemlélet fejlesztése és a helyes értékválasztás elősegítése érdekében legyünk készek legalább annyit áldozni az egészséges ivóvízre és megfelelő szanitációra, mint a telekommunikációra!

mou_signing2.png

A HWP – amely mindhárom nemzetközi szakmai szövetségnek tagja – nagy megtiszteltetésnek vette, hogy kezdeményezője lehetett és az általa szervezett ENSZ-es kísérőrendezvény keretében helyet és alkalmat is biztosíthatott a két nagy pánkontinentális szakmai szervezet, az AfWASA és EWA Együttműködési Keretmegállapodása kidolgozásának és aláírásának.

A HWP-t Dr. Kovács Károly PhD (oec) elnök, Pureco ügyvezető, és Forintos Róbert HWP társelnök képviselte New Yorkban.

Külön köszönet illeti a társszervezőinket, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!