Környezeti nevelés

Környezeti nevelés

A ghánai projektjeink margóján indított CSR, szemléletformáló programunk (Pureco Educational Partnership Program (PEPP)) keretében ghánai delegációt fogadtunk Budapesten 2023. június 4-12-e között.  

A PEPP keretén belül megvalósuló környezeti nevelési, szemléletformálási program segítségével jövő generációit is hozzásegíthetjük a víztudatosabb életmód eléréséhez, ezzel egy egészségesebb élethez. Az érzékenyítő konkrét eszköz a program keretében egy társasjáték, mely elsősorban a gyerekeknek (10-14 év) és tanáraiknak kínál elméleti és gyakorlati környezetvédelmi ismereteket.
A PEPP programról, magáról játékról már korábban beszámoltunk, most júniusban pedig a PEPP keretében vendégül láthattuk a 13 éves Maame-t (Ohenewaa Gyimah Maame Akua), akit a ghánai környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy évre Gyermek Közegészségügyi Diplomatának nevezett ki. 
A kislány édesanyjával és tanárával, valamint a PEPP megvalósításban közreműködő partnerünkkel, a Zoomlion Alapítvány képviselőjével egy hetet töltött 2023. június 4-12-e között Budapesten, ahol megismerkedett a hazai fenntarthatósági eredményekkel.

A delegációt fogadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciai Főosztálya, ahol a kölcsönös bemutatkozáson túl a ghánai szemléletformáló programok is bemutatásra kerültek, különös tekintettel a társasjátékra és az azon alapuló PEPP eredményeire.

Ministry of Foreign Affairs Water Diplomacy Department
A képen balról jobbra: Németh Gábor, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciai Főosztály, Ohenewaa Gyimah Maame Child Sanitation Diplomat, Thomas Korley a Zoomlion Alapítvány vezetője, Attah Arhin, WASH szakmai tanácsadó, World Vision

Maame ellátogatott a budaörsi Creascola Nyolcosztályos Gimnáziumba, ahol előadásában bemutatta a ghánai környezetvédelmi kihívásokat és a magyar gyerekek prezentációját követően kialakult párbeszéd során az előadásban nem érintett környezetvédelmi vonatkozású témák is előkerültek.

Creascola group photo
Csoportkép a Creascola-ban

A Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium 11-es és felső tagozatos diákjaival való találkozása során Maame arról mesélt a tanulóknak, hogyan lett ő a Gyermek Közegészségügyi Diplomata és milyen feladatai vannak azalatt az egy év alatt, amíg ő tölti be ezt a tisztséget. A magyar diákok bemutatták a Szeresd a Földet országos projektversenyt és az ott elért eredményeiket és annyi kérdésük volt Ghánával, az ottani klímahelyzettel, az ivóvíztisztítással, szennyvízkezeléssel, környezetvédelemmel kapcsolatban, hogy szinte alig akarták elengedni Maame-t és kísérőit. 
A ghánai partnereink le voltak nyűgözve a gyermekek tudásától, a környezetvédelemhez való hozzáállásuktól, projektalapú probléma megoldásukról. Maame és egy magyar kisdiák között jó barátság is született, a vasárnapi szabadnapot is együtt töltötték.

School group pic
Ghánai delegáció, Pureco munkatársai és Czippán Katalin a Kék Bolygó Alapítvány nemzetközi tanácsadója a Gyermekek Házában Budapesten

Iskolai programokon kívül két szennyvíztisztító telepre is ellátogattak a ghánai vendégeink. Csütörtökön a Pureco által tervezett és épített piliscsabai szennyvíztisztító telepet mutattuk meg nekik. A 10 833 lakosegyenértékű, Biocos technológiával megépült telep 1 300 köbméter/nap tisztítási kapacitásával már 2014-óta kiváló tisztítási eredményekkel szolgálja a lakosokat.

Piliscsaba WWTP
A Piliscsabai Szennyvíztisztító Telepen

Pénteken, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) társszervezésében pedig a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen jártak. A telep a legkorszerűbb és a legkörnyezetkímélőbb technológiával működik. Pestlőrinc, Kispest, Erzsébet és Soroksár (XVIII., XIX., XX., XXIII.) kb. 300 ezer lakosának, valamint az ott működő vállalkozásoknak a szennyvizét fogadja és tisztítja folyamatosan. A tisztítótelep szennyvíztisztító kapacitása napi 80 ezer, évi 22 millió m3. Naponta átlagosan 60 ezer m3 szennyvíz érkezik a négy dél-pesti kerületből.

Dél-pesti WWTP
A Ghánai delegáció és a Gyermekek Háza diákjai a Dél-pesti Szennyvíztisztítónál 

Az egyhetes program szervezésébe a Hungarian Water Partnership (HWP) is bekapcsolódott: megbeszélést szerveztek a delegáció számára két, fenntarthatósági személetformálással foglalkozó stratégiai partnerük, a Fenntartható Közösségek Központja és a PontVelem Np. Kft. vezetőivel, valamint budapesti városnézésre kísérték őket. 
 
Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy PEPP programunk a maga nemében egyedülálló, hiszen korábban a víziparban még nem volt ekkora mértékű, kontinenseken átívelő szemléletformáló program (főleg KKV szinten nem). Nemcsak a projektjeinket szeretnénk, ha fenntarthatóak lennének, hanem ezt a szellemiséget szeretnénk átadni a gyerekeknek is. És erre kiváló alkalom volt ez az egyhetes szakmai látogatás.