"Spájzban" a Vízérték

Bóna Judit riporter kérdezte Kovács Károlyt (MaSzeSz elnök) illetve  Pálvölgyi Tamást, a NKE Víztudományi karának Víz és Környezetpolitikai karának docensét a az évente megrendezésre kerülő vizes konferencia legfontosabb témáiról.

Öntözés, tudatos csapadék- és ivóvíz felhasználás, a rendszer átalakításának fontossága, szemléletformálás, szkásaink megváltoztatása. A Vízérték konferencián ezek és más, a vízügyi szakmát érintő legkritikusabb feladatokról beszélgettek a rádióban.

Szó volt arról, hogy az idei súlyos aszály ráirányította az évek óta, a szakma által már hangsúlyozott témákra a figyelmet.  Kovács Károly elmondta, hogy a települési vízgazdálkodás, ellátórendszerek és keletkező szennyvizek tudatos kezelése, a tisztított szennyvizek mg-i használata és egy integrált gondolkozás kialakítása elengedhetetlen a jövőben.  Az infrastruktúra pótlási feladatai, karbantartás már nem várhat.

Pálvölgyi Tamás kiemelte, hogy az idei aszály kapcsán láttuk, hogy az éghajlatváltozás nem kerül el minket, a technológiai innovációk sok esetben már adottak, alkalmazni kell őket és ezzel párhuzamosan a lakosság körében kell a jelenlegi szokásokat megváltoztatni, amelyre már vannak jól alkalmazott minták az EU más országaiban. Ilyenek például a lakóépületek építése során az elfolyó szennyvíz fűtési célú felhasználása hőcserélővel vagy a villámárvizek során lezúduló víz tározása, mely egyszerre hárítja el a veszélyt és hasznosítja a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű vizet.

A vízkészleti érték jelenleg rendkívül alacsony 4Ft/m3.  Már ma is többet használunk mint amennyi a vízkészletünk, de 2050-re Dunától keletre eső részek vízhiányos területté válhatnak, ha folytatjuk a jelenlegi életmódunkat.  A lakosságot érdekeltté kell tenni abban, hogy jól használja a vizet- hangott el a szakértőktől. A lakosság mellett a gazdasági szereplőknek is tudatosabbá kell válnia jogszabályi, gazdasági ösztönzőkre van szükség zárták a beszélgetést a szakértők. 

A teljes riport meghallgatható az alábbi linken: https://www.mixcloud.com/karcfm/sp%C3%A1jz-2022-12-08-0900-1200-1/